Receptek

Almalisztes mézeskalács

  • 100 g zabliszt
  • 50 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g Almaliszt
  • 100 g vaj
  • 3 ek méz
  • 2 db tojás
  • 1 kk fahéj(őrölt)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kk szerecsendió (őrölt)

Elkészítés

  • Egy edényben a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat  gőz fölött állandó kevergetés közben besűrítjük.
  • A szirupot a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd bele keverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a még meleg, de nem forró sziruphoz adjuk.
  • Hozzáöntjük a lisztet és az almalisztet is, és egy-két kanál tejfölt, majd rugalmas tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán át állni hagyjuk.
  • A méz miatt lehet, hogy a tészta kissé képlékeny és nem túl könnyű bánni vele. (Célszerű sütőpapírt használni.)
  • A tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapíron pár perc alatt készre sütjük.

 

Almalisztes piskóta

  • 6 db tojás
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 9 dkg cukor
  • 200g Almaliszt (lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor (púpozott)

A tepsi előkészítéséhez

  • 1 ek vaj
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítés

  • A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, sütőporral és a puha (nem olvasztott!) vajjal.
  • A lisztet és az almalisztet is beledolgozzuk a masszába.
  • A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a lisztes keverékbe forgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjön meg.
  • A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük, és a tetejére cseresznyét rakunk.
  • Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
  • Tálaláskor megszórhatjuk almaliszttel.

 

Almalisztes linzer

  • 30 dkg BL55 liszt
  • 30dkg almaliszt
  • 20dkg margarin
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citromhéj
  • 1 sütőpor

Elkészítés

  • Jól összegyúrjuk a hozzávalókat.
  • Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk linzerformával. Ügyeljünk arra, hogy annyi legyen az alja, mint a lyukas teteje.
  • Lekvárral töltjük meg.
  • sütési hőfok: 190°C